top of page
Tilgang & metode
Samtaleterapi

Psykoterapi er en fælles betegnelse for en række forskellige retninger og metoder, hvor behandlingen består af samtale. Psykoterapi er en samtale mellem dig og mig, hvor du er eksperten på dit liv, og jeg på hvilke metoder, der kan hjælpe dig og bringe dig videre. 

Psykoterapeutisk retning

Mit grundsyn er relationsorienteret. Jeg praktiserer psykoterapi ud fra en mentaliseringsbaseret, familieterapeutisk forståelse.

 

Min psykoterapeutiske tilgang og metode er psykodynamisk, oplevelsesorienteret og eksistentiel med vægt på almenpsykologien - og hviler på et humanistisk og eksistentielt livs- og menneskesyn.

Vores krop og psyke er tæt forbundet. Derfor inddrager jeg altid kroppen i terapien. Afhængig af din situation inddrager jeg metoder og behandlingsformer fra bl.a. 

  • Den neoaffektive terapi

  • Compassion fokuseret terapi (CFT) 

  • Kognitive terapi 

At være sig selv sammen med andre

Det, der sker i det mellemmenneskelige rum  - relationer imellem - har stor betydning for, hvordan vi ser, og forstår os selv og verden. 

 

En af vores vigtigste opgaver i livet er, at kunne indgå i nære relationer til andre mennesker, uden at vi mister os selv. Vi er som mennesker sociale og relationelle væsner. Vi forstår verden og os selv gennem de relationer, vi indgår i. Vi har alle behov for nærhed, såvel som vi har behov for, at definere os selv som selvstændige individer, med egne tanker, følelser, behov og meninger. 

Vi samarbejder

Alle nære relationer vi indgår i, vil udfordre os på dette dobbelte behov, hvor vi har brug for en sund balance for at være i trivsel. Da vi er relationelle væsner, vil vi altid vælge at samarbejde med vores nære relationer, for netop at bibeholde nærheden. Vi forsøger på bedste vis at bevare vores integritet uden af miste kontakten. 

 

Det er ikke altid, at det lykkes for os at bevare os selv og vores integritet, og der opstår således en ubalance. Rigtig mange oplever, at de føler sig styret af andres følelser, behov og meninger; at de føler, de skal være en anden, end den de egentlig er. Ja nogen oplever, at de ikke længere kan mærke sig selv. Men vi kan ikke være andre end os selv - og det er derfor, det begynder at gøre ondt. 

Ligesom vi har en medfødt drivkraft mod nærhed, så har vi også en iboende stræben efter at realisere os selv som selvstændige individer. Når vi derfor mærker ubalancen, og det begynder at gøre ondt, er det et sundhedstegn og et værdigfuldt signal om, at der her er noget, vi må tage hånd om. Man kan sige, for at vi kan have sunde og tætte relationer til andre mennesker, må vi have en sund og tæt kontakt til os selv. 

At skabe en positiv fremtid

At kunne være sig selv sammen med andre, er en livslang opgave for os alle sammen. Vi har alle både ressoucer og skrøbeligheder. Ingen af os har haft en perfekt opvækst, og vi bærer således alle rundt på mønstre og handlemåder, der fra tid til anden kan gøre det svært for os; både privat og i arbejdsmæssige sammenhænge.

 

Vi kan ikke ændre fortiden og de opvækstvilkår vi har haft; men vi kan bruge fortiden til at få en forståelse for vores reaktionsmønstre, og vi kan bruge denne indsigt til at se fremad og skabe en positiv udvikling.

 

Når vi får indsigt i og forståelse for vores reaktionsmønstre, får vi ikke kun mulighed for at ændre de reaktionsmønstre, der er uhensigtsmæssige for os. Vi bliver også i stand til at se på os selv med mere kærlige øjne.

bottom of page